Sayfalar

12 Mayıs 2013 Pazar

Siz Bilgisayar Okur-Yazarı Mısınız?


Günümüz bilgi ve teknoloji çağında her yeni günle beraber yeni teknolojiler gün yüzüne çıkmakta ve bizlerin kullanımına sunulmaktadır. Nerede yaşıyorsak yaşayalım (köy, kasaba, kent), ne iş yaparsak yapalım (doktor, avukat, öğretmen, simitçi, mühendis, tezgahtar...) farketmez, bilgisayar her yerde, hayatımızın her alanında.

Bugün dünyanın en ücra yaşam birimlerinde bile cep telefonu baz istasyonları kurulmuş ve kullanılır durumdadır. Kapsama alanı dışında kalan yerleşim bölgeleri büyük bir hızla küresel iletişim ağına dâhil olmakta, genişlemeye, gelişmeye ve güçlenmeye devam etmektedir. Ülkemizde de aktif cep telefonu kullanıcı sayısının geldiği nokta, duruma örnek olarak gösterilebilir.

Devlet kurumları, hastaneler, bankalar gibi birçok kurum birçok iş ve işlemi internet üzerinden gerçekleştir hale gelmiştir. Bilgisayar ve bilişim sistemleri sayesinde oturduğumuz yerden birçok bilgiye erişmek, e-devlet uygulamaları ile vatandaşlık görevlerimizi elektronik olarak gerçekleştirmek, internet üzerinde yer alan onlarca farklı uygulama ile iş ve işlemlerimizi takip etmek hatta alışveriş yapmak bile artık alışıldık ve sıradan durumlar haline gelmiştir. Bilişim sistemleri kullanılarak yapılabilecek birkaç uygulama örneği vermek gerekirse:

Bankacılık işlemleri (havale, EFT, kredi kartı işlemleri, hareket sorgulama, hesap açma/kapama vb.)
E-Devlet Uygulamaları (Vergi, SGK, Askerlik, Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri, Eğitim, Adalet, Kültür-Sanat)
Alışveriş, İkinci el pazarı
İletişim (Yazılı, Sesli ya da Görüntülü İletişim)
Öğrenci İşlemleri, Eğitsel Uygulamalar
İş Arama
Bilgi Edinme / Şikayet Uygulamaları
Ürün Kıyaslama ve Araştırma Uygulamaları
Tartışma, Sosyal Ağ Uygulamaları

Bilinçli bilişim toplumu ve dijital okur-yazar (bilgisayar okur-yazarı) bir toplum olabilmek yukarıdaki verilen örnekler de dikkate alındığında büyük önem arz etmektedir. Bugün bilişimin geldiği noktada biz insanların yaşadığımız dünyada bilişim teknolojilerinden bir haber yaşaması, en azından bilgisayar okur-yazarı seviyesinde yeterli bilgi ve birikime sahip olmaması, bilişime ilgisiz kalması beklenemez. 
Bilgisayar okur-yazarı olmak, bilgisayar uygulamalarını, yazılım ve donanım öğelerini bilen ve bunları kullanma becerisine yeterli düzeyde sahip olan, bilgisayarın toplumsal ve etik etkilerini sorgulayabilen nitelikteki birey olarak tanımlanabilir.

Etrafımızda şekillenen dijital dünyaya uyum sağlamak ve teknolojik yeniliklere entegre olabilmek durumundayız. Ancak o zaman aldığımız bir cep bilgisayarının ya da bir tablet bilgisayarın özelliklerinin ve gücünün tam olarak farkında olacak ve getirdiği nimetlerden ve rahatlıktan tam olarak faydalanabileceğiz. Bilgisayar okur-yazarı olmayan ve yüz binlerce son teknoloji cihaza milyonlarca dolar para yatıran bir millet olmaktan daha iyisini yapabiliriz. Satın aldığımız cihazları, sırf insanlara gösteriş yapmak için taşımamalı, sahip olduğu teknolojik özellikleri sonuna kadar kullanabilmeliyiz ya da özellikleri bizim gereksinimlerimiz dışına çıkan cihazlara binlerce dolar yatırıp milli servetimizi çöpe atmamalıyız.

Dijital suçların her geçen gün arttığı dünyada tüm teknolojik araçların etik kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalı, çocuklarımızı ve çevremizi bu konuda bilinçlendirmeli ve bilgi toplumuna yakışır bir toplum oluşturma yolunda emin adımlarla ilerlemeliyiz. Bilişim araçlarını güvenle kullanma noktasında gerekli teknik bilgi ve donanıma sahip olmaya çalışmalı, bilgisayarı güvenli kullanmalıyız.

Yaptığımız  işte  bilişim araçlarından ve teknolojiden maksimum düzeyde yararlanmak için kendimizi sürekli geliştirmeli, bilişimin büyük potansiyel gücünü özgün zekâmız ile birleştirerek çalışmalarımızı teknolojinin nimetleri ile zenginleştirmeliyiz. Peki şimdi soruyorum:

“Siz bilgisayar 
okur-yazarı mısınız?”

Mayıs, 2012

2 yorum:

  1. Ne kadar önemli bir konu üzerine oluşturulmuş bir yazıdır bu ilhan bey. Ülkemizdeki okur yazar oranı na baktığımızda bilgisayar okur yazarlığının bu seviyede düşük olması kaçınılmaz tabikide...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş medeniyetlerle aynı kulvarda yarışmak istiyorsak, bilgisayar okur-yazarı olmayan bir tane bile bireyin olmaması gerekmekte. Aksi halde tüketici rolünden asla kurtulamayacağız.

      Sil