Sayfalar

22 Eylül 2011 Perşembe

Eyvah! Dosyalarım Silindi. Geri Getiremez Miyim?

Yorgunluktan olsa gerek bugün bazı dosyalarımı yanlışlıkla silmiş bulundum. Bu duruma düşen onlarca kullanıcı olabileceğini bildiğimden bloğumda bu konuya değinmeye karar verdim. 

Günlerce, aylarca hatta yıllarca emek verdiğiniz çalışma ya da fotoğraf gibi verilerinizin yanlışlıkla silindiğini ve hiçbir yedeğiniz olmadığını varsayalım. Böyle bir durumda verilerin önem derecesine göre hemen üzülüp paniğe kapılmak yerine ivedilikle yerine getirmeniz gereken birkaç adımı uygulayınız. 

Bilinmesi Gerekenler
  1. Bilgisayarda dosya silmenin anlamı şudur: "Hiçbir dosya fiziksel anlamda tam olarak silinmez. Sadece silinmiş olarak işaretlenir. Yani dosyalar aslında bilgisayarın sabit diskinde ya da silmiş olduğunuz bellek, taşınabilir disk gibi kayıt ortamında silinmiş olsa dahi fiziksel olarak bulunur. Sadece silinmiş olarak işaretlendiğinden işletim sistemi size bu dosyaları göstermez.
  2. Dosyaların geri getirilebilmesi için üzerine herhangi bir verinin yazılmamış olması gerekmektedir. Silinmiş olarak işaretlenen dosyalar fiziksel olarak vardır ama işletim sistemi o bölümlere dosya yazmaya izin verir. Üzerine veri yazılan dosyalar geri getirilemeyecek şekilde yok olurlar.
  3. Tüm manjetik kayıt ortamlarında dosyalar silinse dahi fiziksel anlamda üzerlerine dosya yazılmadığı sürece oradadırlar.
  4. Silinmiş bazı dosyaların sadece bazı bölümlerinin üzerine veri yazılmış olabilir böyle dosyaların kurtarma işleminden sonra hasar görmemiş bölümleri geri getirilebilir.
  5. Önemli dosyalarınızı verilerinizi "C: Yerel Disk" gibi işletim sisteminin çalıştığı disklerde tutmayınız. Çünkü işletim sistemleri bilgisayar çalışırken diske sürekli veri yazıp silmektedir. Sildiğiniz bir dosyanın bu diskte olması durumda işletim sistemi tarafından üzerine veri yazılma ihtimali yüksektir.

İşlem Basamakları
  1. Sildiğiniz veriler çok çok önemli veriler ise bilgisayarınızı kapatmadan ve hiçbir işlem yapmadan bir uzmana ulaşarak dosyaların geri getirilmesi noktasında destek isteyiniz. 
  2. Verilerinizin bulunduğu kayıt ortamına (disk, flaş bellek, dijital kart vb) herhangi bir dosya kayıt etmeyiniz.
  3. Gerekirse bir uzmana başvurunuz.
  4. Silinen dosyalarınız D, E, F gibi işletim sisteminin yüklü olmadığı disklerde ise silinen dosyaları geri getirebilecek bir program bularak dosyalarınızı geri getirebilirsiniz.
Recuva: Bu program ile sildiğiniz yani diskte silinmiş olarak işaretlenmiş dosyaların aratılması ve geri getirilmesi mümkündür. Kullanımı kolay ve başarılı bir programdır.

İndirmek için: http://www.piriform.com/recuva/download

Recuva Kullanımı: Yazılımı indirip kurduktan sonra aşağıdaki adımları sırası ile uygulayınız.
Çalıştırdığınızda bir sihirbaz ekranı gelecek. Bu sihirbaz ekranındaki yönergeleri okuyun ve istenenleri yerine getirip "Sonraki" butonuna basınız.

Bu aşamada sizden kurtarmak istediğiniz dosyanın türünü soruyor. Aradığınız dosyanın türüne göre seçiminizi yapın. Eğer tüm dosyaları arıyor iseniz "Diğer" seçeneğini işaretleyin

Geri getirmek istediğiniz dosyanın konumunu seçiniz. Dosyanız silmeden önce hangi birimde ya da klasördeydi?

Arama işlemi başlayacak. Derinlemesine taramayı aktif yaparsanız tarama işleminiz çok detaylı yapılacağından dosya bulma süresi fazlasıyla artacaktır. Diskin büyüklüğüne göre bu süre değişebilir. İlk taramada Derinlemesine Tarama özelliğini aktif etmemenizi öneririm. Şayet aradığınız dosyayı bulamaz iseniz o zaman bu seçenek aktif hale getirilip tekrar tarama yapılmalı.

Tarama işlemi yapılıyor

Bulunan dosyalar listelendi. Kurtarmak istediğiniz dosyaları seçip "Kurtar" butonuna tıklayınız. Size kurtarılan dosyaların nereye kaydedileceğini soracak. Farklı bir diske kayıt etmenizi öneririm.

Eylül, 2011
redleons blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder