Sayfalar

16 Ekim 2011 Pazar

Admiral | Amiral | 2008

Lenin öncesi Rusya imparatorluğunda görevli, başarılı bir amiral, onun romantik ve duygusal aşk hikayesi... Denizlerde Alman filoları ile yaptığı deniz savaşları ve etkileyici sahneleri... karada son derece başarılı savaş sahneleri, siperler, kar, soğuk... İhtişamlı ve görkemli kıyafetler, Rus üst sınıfının ihtişamlı ve lüks yaşamı...
Bolşevik devrimi ile yıkılan çarlık ve sosyalizme, Bolşeviklere karşı direnç gösteren subayların katledilmesi... Tüm bunların sonucunda yenilen ve geri çekilmek durumunda kalan bir ordu. Zevkle izledim. Kara kitap'tan sonra izlediğim nadir başarılı savaş filmlerinden.

Bolşeviklere karşı Rus iç savaşı sırasında beyaz orduya komutanlık etmiş olan 
Amiral Aleksandr Vasiliyeviç Kolçak' ın biyografisinin anlatıldığı film sahneleri ve film müzikleri ile başarılı bir yapım.



Rusya'da devlet desteği ile çekilen ve 20 milyon dolar harcanan 'Amiral' filmi komünistleri kötülüyor. İşte komünist devrimini yerden yere vuran Rus filmi:

Ekim Devrimi'ni anlatan filmde kendisinin Türk soyundan geldiğini ifade eden Amiral Aleksander Kolçak, Sovyet döneminde tanıtıldığının aksine, iyi bir insan olarak sunuluyor. Uzmanlar Rusya'nın tarihi ile ilk kez bu denli hesaplaşıyor olmasını anlamlı buluyor.

Rusya'da 1917 devriminin ardından yeni kurulan yönetime karşı savaşan Amiral Kolçak, yıllarca komünistler tarafından acımasız cellât olarak tanıtıldı. Geçtiğimiz ay Rusya'da sinemaseverlerin beğenisine sunulan 'Admiral' filminde ise Kolçak'ın tamamen farklı kişiliği ortaya çıkartıldı. Yapım için devlet tarafından 20 milyon dolar harcanan filmde Kolçak ülkesini seven, Rus Ortodoks kilisesine bağlı, romantik ilişkileri olan bir deniz komutanı şeklinde gösteriliyor.

Film Kolçak'ın Birinci Dünya Savaşı'nda deniz filosunda görevli komutanken Almanlara karşı verdiği savaş ile başlıyor. Rusya'da Çar 2. Nikolay yönetiminin yıkıldığı Şubat Devrimi sonrasında başa gelen Kerenski ile askeri konularda anlaşamayan Amiral Kolçak'a Amerika'dan davetiye geliyor. Amerikalı askeri yetkililer, Kolçak'ın deniz ve askeri akademik bilgilerinden faydalanmayı düşünüyordu. Kolçak Japonya üzerinden ABD'ye gitmeye hazırlanırken, Rusya'da 1917 Ekim Devrimi patlak veriyor. Bolşeviklerin iktidara gelmesini hazmedemeyen Kolçak Rusya'ya geri dönüyor.

Rusya'nın Sibirya ve Ural bölgesinde Beyaz Rus hükümetini kuran Kolçak 2 yıl boyunca Bolşeviklere karşı geniş çaplı askeri operasyonlar düzenliyor. Fakat Kızıl Ordu birlikleri bölgeye yaklaşınca ve yerel gerilla faaliyeti giderek artınca Kolçak hükümeti trenle İrkutsk kentine kaçmak zorunda kalıyor. Burada ise kötü bir sürprizle karşılaşan Kolçak kenti ele geçiren devrimciler tarafından gözaltına alınıyor. Bir kaç gün sonra kurşuna dizilen Kolçak buzla kaplı nehirde haç şeklinde kazılan deliğe atılıyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'da SSCB dönemi ile Çar döneminde yaşananlar tartışılıyor. Bir yandan komünizm propagandası ile büyüyen nesil diğer yandan SSCB yılları boyunca kendisini ifade edememiş komünist karşıtlığı ile yetişen Ruslar. Her iki tarafta da eğitimli ve entelektüel birikime sahip insanlar mevcut olması geçmişe yönelik ortaya atılan her hangi bir yeni yapıtın toplumda büyük tartışmalara yol açmasına neden oluyor.

Kolçak yıllar boyunca acımasız cellat kabul edildi. Devrim karşıtı Beyaz'ların sürekli kötü olarak gösterildiği ve halen televizyon ekranlarında sürekli gösterimde olan Sovyet sinemasıyla yeni çekilen ve çekilecek olan "Amiral" tarzında filimler ise özellikle yeni nesilde bir nevi dengeyi oluşturacak gibi görünüyor.

Öte yandan Rus tarihçileri "Amiral" filminin kahramanı Aleksandr Kolçak'ın Türk İlyas Kolçak Paşa'nın soyundan geldiğini iddia ediyor. Söz konusu filmde de Amiral Kolçak, kendisinin Türk kanı taşıdığını ifade ediyor. Rus tarihçiler, Ukrayna'nın Hotin kalesi komutanı İlyas Kolçak Paşa'nın Rus Mareşali Hristofar Minih tarafından esir alındığını, daha sonra ise Kolçak Paşa'nın Polonya'ya yerleştiğini ve 1794 yılında ise paşanın torunlarının Rusya'ya göçtüklerini belirtiyor.



Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder