Sayfalar

2 Ekim 2011 Pazar

Bilgisayarım yavaş çalışıyor? Neden?


Bir ikona çift tıkladığınızda, herhangi bir dosyayı açarken, internette gezinirken... kısacası bilgisayarınızda herhangi bir işlemi gerçekleştirmeye çalışırken bilgisayarınızın normalden daha yavaş çalıştığını hissettiğiniz olmuştur mutlaka. Bilgisayarınız sanki sizi yormak istercesine tüm isteklerinize karşı koyarak kısa sürede yapmanız gereken bir işi dakikalarca belki saatlerce geciktirebilir. Genelde bana çok sık sorulan bir sorudur bu "bilgisayarım çok yavaş çalışıyor neden olabilir?".
Bilgisayarın çalışma hızı saniyede gerçekleştirdiği işlem hızına karşılık gelen bir değer hesaplanarak ölçülür. Bazı kullanıcılar internette dolaşırken sayfaların yavaş yüklenmesini, internet sitelerine girmekte zorlanmalarını "bilgisayar çok yavaş çalışıyor" şeklinde tanımlamaktadır. Ancak bu ifade yanlıştır. İnternet bağlantı hızı ve dolayısı ile sayfaların yüklenme süresi doğrudan bilgisayarın hızına bağlı bir değişken değildir. Yavaş bir internete sahip olmak sizin bilgisayarınızı yavaş yapmaz. Sadece internette işlem yapma hızınız azalır.Yavaş çalışan bir bilgisayar ise her durumda yavaş çalışan bilgisayardır. Yazı yazarken de yavaş çalışır, internet sitelerine girerken de, açılırken de, kapanırken de...

Öncelikle yavaş çalışmanın birçok nedeni olabilir bunun bilinmesi gerekiyor. Aşağıdaki işlemlerden herhangi birini yapmadan önce sorunun ne olabileceği hakkında mantıklı bir fikir yürütmek gerekiyor. Aksi halde hem zamanınızı hem de paranızı boşa harcayabilirsiniz. Çok basit bir problemden dolayı bilgisayarına format atan ya da herhangi bir parçasını değiştiren kullanıcıların sayısı hiç de az değil.

Bilgisayarınızın hızlandırmak için yapılması gerekenler neler:
  1. Sorunu tespit edin.
  2. Çözüm önerileri ve alternatifleri oluşturun.
  3. Önerileri ve alternatifleri sorunu çözene kadar gerçekleştirin.
1. Sorunun Tespiti
Bu aşama tabii ki bir miktar teknik bilgi gerektirebilir. Ama her zaman böyle bir durum söz konusu değil. Bazen sorun çok basit te olabilir. O yüzden hemen vazgeçmeyin. Bilgisayar, programlar (yazılım) ve elektronik parçaların (donanım) mükemmel bir şekilde birleştirilmesiyle oluşur. Bilgisayarınızda bir sorun var ise bu iki temel birimin (yazılım ve donanım) incelenmesi gerekir: Bilgisayarınızda karşılaşmış olduğunuz herhangi bir sorun yazılım ya da donanım kaynaklıdır.
  1. Donanımsal Nedenler (Bilgisayarın elektronik birimlerinden kaynaklı sebepler):

    1. İşlemcinin Hızının Düşük Olması:
      Şayet bilgisayarınız en az dört yıllık bir bilgisayar ise işlemcinin değişme zamanı gelmiş demektir. Yavaşlığın nedeni işlemci ise bundan emin olmanızı gerekirse bir uzmana danışmanızı şiddetle öneririm. İşlemci marka ve modelini uzmana bildirmeniz yeterlidir.
    2. Sistemin ihtiyacını karşılayacak kadar RAM (hafıza) modülünüz olmaması;
      Elektronik marketlerde satılan Windows 7 yüklü bilgisayarlar en az 2GB hafıza ile satılmakta. Birçok işlem için yeterli denebilecek bir bellek miktarı. Eski sistemler ise (windows xp, vista yüklü 3 yıl ve daha büyük yaşta olan bilgisayarlar ise genellikle 512 MB RAM ile kullanılmakta ki. Windows XP ile çalışan bir bilgisayarda bile 512 MB çok düşük bir bellek miktarı. Windows XP kullanıcılarının en az 1 GB, Vista kullanıcılarının 1 GB ve üstü, Windows 7 kullanıcılarının ise 2 GB ve üstü RAM modülleri bulundurulmalı.
    3. İşlemcinin Normalden Fazla Isınması
    4. Harddisk arızaları
  2. Yazılmsal Nedenler (Bilgisayarda yüklü yazılımlardan kaynaklanan sebebler):

    1. Bilgisayar virüsleri
    2. Yazılım hataları (buglar)
    3. Sistemi yoran antivirüs programaları
    4. Driver (sürücü) hataları
    5. Diskin haddinden fazla dolu olması
    6. Yüklenmiş, arka planda çalışan ve gereksiz programlar
    7. Gereksiz olduğu halde aynı anda onlarca uygulamayı açmak ve kapatmadan beklemek
    8. Bilinçsizce yüklenen üçüncü parti yazılımlar (genelde toolbar vb)
  3. Psikolojik Nedenler:
    1. Yeni teknolojilerin etkisi
    2. Uzun süren kullanım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder